Folder Botermolen

HEEMMUSEUM “DE BOTERMOLEN”

De Heemkring “De Botermolen” is met de jaren uitgegroeid totDe Heemkring “De Botermolen” is met de jaren uitgegroeid tot een pracht van een museum. In 1963 werd gestart met een eerste tentoonstelling ”Rond de haard”. De naam “De Botermolen” werd gekozen na de ontdekking van een authentieke botermolen in Ramsel. Vanaf 1966 vond de kring onderdak in enkele klaslokalen van de oude gemeentelijke jongensschool.

De verhuis van het museum naar de huidige locatie werd voltooid in 1982.

Heemkundig zeer waardevolle collecties worden er met de grootste zorg bewaard. Dankzij de vrijwillige inzet van de leden kan men trots zijn op meer dan uitzonderlijke prestaties.

De Heemkring “De Botermolen” is met de jaren uitgegroeid tot

Het eerste wat opvalt bij het binnentreden van het domein, is het zeer fraai heropgebouwd kapelletje van “De Drie Maagden met jaarsteen 1814. ‘Drie zusters’ Eutropia, Genoveva en Ber-tilia. werden aangeroepen voor een vlotte zwangerschap, tegen kinderziekten en maagpijn.

 

 (Het kapelletje “De drie maagden” stond voorheen aan de Mechelsebaan en werd afgebroken in 1990. Hier heropgebouwd en in september 1991 ingehuldigd.)

 

 

 

 

 

De Heemkring “De Botermolen” is met de jaren uitgegroeid tot

In het park, met op de achtergrond de herop-gerichte 17de eeuwse “Kruishoeveschuur”, staat links en rechts in onze karrenloodsen, een uit-zonderlijke verzameling karren en wagens, één van de meest omvangrijke in Vlaanderen. Zij omvat bijna alle types van karren en wagens die in deze streek in gebruik waren.

 

 

 

 

De Heemkring “De Botermolen” is met de jaren uitgegroeid totIn de afdeling “Kapel” zijn het kerkmeubelair en schatten te bewonderen uit de oude afgebroken  St.-Michielskerk met o.a.: een preekstoel, com-muniebank, zijaltaar, biechtstoelen uit de 18de eeuw en een doopvont uit 1570.

 

(Preekstoel uit de oude Sint-Michielskerk. Het is een werk van de Mechelse beeldhouder Van Gheel, die deze kansel maakte rond 1792)

 

 

 

 

 

In het museumgebouw zelf zijn de gebruiks-voorwerpen en alaam zo opgesteld alsof de laatste bewoners nog maar net weg zijn. Graag zal een van onze gidsen U meer uitleg geven bij het levendig voorgesteld schooltje, bakkerij; keuken, melk- en boterafdeling, was-, strijk- en naaihoek, oude ambachten, manden en korven, smidse en slaap- en leefkamer.

 

De Heemkring “De Botermolen” is met de jaren uitgegroeid totDe Heemkring “De Botermolen” is met de jaren uitgegroeid tot

(Woonkamer met moosbank en schap met versierde teljoren. Op de houten tafel broodmessen en glazen vliegenpot.)

 

 

 

 

 

 (Woonkamer met Leuvense stoof met koperen koffiepot, schoorsteengarnituur, spiegel, pijpenrekje …)

 

 

De Heemkring “De Botermolen” is met de jaren uitgegroeid tot

(Melk- en boterhoek met botervat van onze botermolen.)

In de ruime gelagzaal met de brandende openhaard uit 1769, kunnen de bezoekers tussen pot en pint steeds nakaarten en genieten van  een brok romantiek en gezelligheid.

HEEMMUSEUM “DE BOTERMOLEN” V.Z.W

 Open van Pasen tot einde september

Alle zondagen van 14.00 tot 19.00u

Inkom en gids gratis

 Bezoek tijdens weekdagen,

Enkel na afspraak

Inkom € 3 per persoon (min. 15 personen)

 

De Heemkring “De Botermolen” is met de jaren uitgegroeid tot

 Contactpersonen

Vranken Wim (Voorzitter)
Tel: 0475/63 43 44

Van Den Bosch Bernard (Ere-voorzitter)
Tel: 015/51 19 73

Maurice Mattheus (Conservator)
Tel: 0497/86 37 83 of 0496/81 30 09

Rotté Roland (o/vz)
Bezoeken, scholen, verenigingen, individuelen, …
email : rotteroland@gmail.com
Tel: 0477/20 52 47 of 016/53 39 76